Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

7 ΛΑΘΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ..

Στον αγώνα για την ανεύρεση εργασίας, η διαδικασία της συνέντευξης είναι εξαιρετικά σημαντική αλλά και αγχογόνα. Είναι όμως ένα απαραίτητο στάδιο για να κερδίσει κανείς τη θέση και έχει πλέον την τεχνική του, γιατί όσο κι αν φαίνεται βουνό, δεν είναι και το τέλος του κόσμου...

Αφού μελετήσεις λίγο πριν βρεθείς στη θέση του συνεντευξιαζόμενου, μάθε και ποια είναι τα επτά πράγματα που πρέπει απαραίτητα να αποφύγεις για μια επιτυχημένη συνέντευξη.

  • Μην ρωτήσεις ποτέ για τα προνόμια που προσφέρει η θέση (εξοπλισμό, αυτοκίνητο κ.λπ). Είναι πολύ νωρίς! Η ερώτηση αυτή είναι για το επόμενο στάδιο, όταν έχεις κατοχυρώσει τη θέση ή σε περίπτωση που ανακύψει κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
  • Μην ρωτήσεις ποτέ το με τι ασχολείται η συγκεκριμένη εταιρεία. Έχεις πιαστεί αδιάβαστος... Οι μελλοντικοί εργοδότες περιμένουν από εσένα να είσαι καλά ενημερωμένος για την ιστορία της εταιρείας, το χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται και για όσα προσφέρει. Γι’αυτό πριν εμφανιστείς στη συνέντευξη, μπες στον κόπο να μελετήσεις λιγάκι.
  • Για κανένα λόγο δεν πρέπει να κατηγορήσεις τον προηγούμενο εργοδότη. Η συζήτηση είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα φτάσει σε αυτόν. Ό,τι κι αν έχει συμβεί στην προηγούμενη εργασία σου, ό,τι κι αν σου έχει κάνει το πρώην αφεντικό, όσο άσχημες κι αν είναι οι σχέσεις σας, για κανένα λόγο μην το αναφέρεις στο μελλοντικό σου εργοδότη. Μη βρεις την ευκαιρία να για αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Αυτό που θα υποθέσουν είναι ότι σε κάθε δυσκολία καταφεύγεις σε μομφές και ότι υπάρχει πιθανότητα, αν πάει κάτι στραβά  στη  συνεργασία σας, θα ακουστούν αρνητικά σχόλια απο εσένα για την εταιρεία, πράγμα που αποτελεί δυσφήμιση και δεν τη θέλουν.
  • Μην κάνεις κανένα κοπλιμέντο για την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου που παίρνει τη συνέντευξη. Είναι ανάρμοστο και σε κάνει να δείχνεις αξιολύπητος, καθώς καταβάλεις υπερπροσπάθεια με κάθε μέσο (θεμιτό και αθέμιτο). Μπορείς απεναντίας να επαινέσεις την εταιρεία για κάποιο από τα επιτεύγματά της, οπότε φαίνεσαι καλά ενημερωμένος.
  • Ποτέ μη δηλώσεις ότι απολύθηκες από την προηγούμενη δουλειά, ιδιαίτερα αν δεν τους έκανες για τη θέση. Μπορείς να το εκφράσεις με άλλους τρόπους, όπως «υπήρχε διάσταση ιδεών για το χειρισμό κάποιων θεμάτων και κατέληξα ότι η αυτή η νέα θέση θα με έκανε πιο χαρούμενο και θα μου ταίριαζε περισσότερο».
  • Το να δείξεις απελπισμένος για δουλειά και μάλιστα για οποιαδήποτε δουλειά είναι τεράστιο λάθος. Πρέπει να τους κάνεις να καταλάβουν ότι ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση και ότι δεν βρίσκεσαι τυχαία εκεί.
  • Τέλος, το κλασικότερο λάθος όλων είναι οι χαζές απαντήσεις σε ερωτήσεις του τύπου ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου. Απαντήσεις όπως είμαι εργασιομανής και τελειομανής δεν γίνονται πιστευτές και ηχούν κωμικές. Εννοείται ότι θετικές έννοιες δεν μπορούν να θεωρηθούν αρνητικές σε ένα περιβάλλον εργασίας. Πες κάτι ρεαλιστικό, το οποίο παράλληλα να μη σε εκθέτει και τόνισε το γεγονός ότι δουλεύεις πάνω σε αυτή την αδυναμία για να γίνεις καλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου